maandag, maart 30, 2009

De laatste HP?

Sorry, maar hier komt alweer een boek-blogpostje. Dit keer "De vertelsels van Baker de Bard" van J.K. Rowling. Een boekje van circa 125 pagina's.

In eerste instantie was er maar een oplage van zeven, die ook nog eens met de hand geschreven waren, in leer waren gebonden en ingelegd met halfedelstenen. Eén daarvan is door Rowling aangeboden om te veilen, waarvan het geld naar een goede doel The Children's Voice. De andere zes delen heeft ze weggegeven. Echter, door aandringen van fans, is het nu ook in drukvorm uitgekomen voor het grotere publiek. En ook ditmaal gaat er geld naar een goed doel, namelijk de Children's High Level Group. Dus bij de aankoop heb je niet alleen een leuk boekje, maar steun je ook nog eens een goed doel.


Dan de inhoud van het boek. Zoals de titel al aangeeft staan er vertelsels in die door Baker de Bard zijn opgeschreven. Een naam die in de Harry Potter boeken nog wel eens naar voren kwam. In totaal staan er 5 vertelsels in namelijk:
1. De Tovenaar en de Hinkelpan
2. De Fontein van het Fantastische Fortuin
3. De Heksenmeester met het Harige Hart
4. Knabbeltje Babbeltje en de Schaterende Stronk
5. Het verhaal van de Drie Gebroeders

Dit alles is vertaald door Hermelien Griffel. Daarnaast wordt elk vertelsel gevolgd door een aantekeningen neergepend door Professor Perkamentus.

Elk vertelsel zit best goed in elkaar, al vind ik ze persoonlijk soms wat aan de korte kant. De aantekeningen van Perkamentus zijn best interessant om te lezen. Al met al is het een leuk extraatje dat wat meer inzichten geeft aangaande de wereld waarin Harry Potter woont. Verwacht echter geen boek die lijkt op de Harry Potter boeken, want dat is het totaal niet. Al is de schrijfstijl wel net zo goed, waardoor het vlot weg leest. Het enigste dat ik me op dit moment nog afvraag aangaande we wereld van Harry Potter is of J.K. Rowling met nog een dergelijk boek komt. Dit omdat er wel wordt verwezen naar een ander vertelsel, maar deze is niet in dit boek te vinden. Dus houdt Rowling de wereld voor haarzelf open voor een mogelijk nieuw boek of wil ze de fantasie van haar lezers niet dichtmetselen en houdt ze ruimte open voor door fantaseren? De tijd zal het wel leren, neem ik aan.

Geen opmerkingen: