woensdag, juni 19, 2013

De oplap-corporatie

Vorig jaar zijn er in mijn woonomgeving flink wat huurwoning geschilderd. Ook de woning waarin ik woon. Niet het beste schilderwerk kan ik je vertellen, want op veel plekken kwam de verf er alweer van af. Maar goed, je mag eigenlijk niks verwachten bij een huurwoning.

Een tijdje terug echter kwam iemand bij de woningcorporatie op het briljante idee om de huurwoningen in mijn woonplaats te renoveren. Hiervoor is er een contract met een bouwondernemer opgezet waarbij er een hele grote groep van huizen met kunststof zou worden gerenoveerd. Ze zijn toen begonnen enkele straten hier vandaan en dat knapte zowaar eens een keer behoorlijk op. Ze begonnen zelfs aan het begin van onze straat. We waren dan ook redelijk hoopvol dat onze woning ook zo’n luxe opknap beurt zou krijgen.

Ik schrijf deze blog echter niet zomaar, want wat gebeurde er? Ze gingen een zijstraat in en toen hield het op. Bij het kijken naar de straten die opgeknapt zijn dan valt het op dat het vooral de straten zijn waar de bewoners totaal niks aan de woningen doen (om nog maar te zwijgen van de tuinen). En waar vorig jaar de boel ook is geschilderd. Het verbaasde ons zo dat we maar een brief hebben geschreven naar de woningcorporatie. Uiteindelijk antwoord: Uw huis zal binnenkort wel worden opgeknapt. Opgeknapt? Betere lapwerk bedoelen ze dan zeker? En waarom geen kunststof bij ons maar wel bij de aso buurt? Omdat daar de woningen schijnbaar compleet verrot waren. Hmm, hoe zou dat nou komen? Ik ken echter de woningen en die in onze straat (waaronder die van ons) zijn er net zo slecht aan toe.

Vervolgens kregen we een brief van de bouwondernemer die de klus van het kunststof onder zich had dat we de eerdere brief als niet verzonden moesten beschouwen. Het ging hier niet om de brief van de woningcorporatie, maar een brief die de bouwondernemer had gestuurd (welke dus nooit verstuurd is). Oftewel we wisten al dat we geen kunststof ramen, kozijnen en deuren zouden krijgen. Nee, dat is weggelegd voor de mensen die hun huurwoningen naar de klote helpen.

We kwamen er toen achter dat er bij de woningcorporatie meerdere hoge piefen zijn ontslagen/opgestapt. En dat de organisatie te kampen heeft met geldproblemen. Nu kan het aan mij liggen, maar volgens mij zijn ze gewoon heel erg stom bezig. Mogelijk veroorzaakt door vriendjespolitiek in de kroeg en veel alcohol nuttiging.

1. Je gaat niet één à twee keer op korte termijn huizen schilderen om vervolgens de boel te vervangen door kunststof.
2. Het is niet moeilijk uit te rekenen hoeveel de renovatie gaat kosten. Neem het bedrag qua kosten per huis en vermenigvuldig dat met het aantal huizen. Zelfs een bouwondernemer komt eerst met een prijskaartje. Je weet ook welk bedrag je kunt uitgeven. Bij elkaar kun je dan er toch wel achter komen of het project mogelijk is.

Maar hier houdt het verhaal nog niet op. Enkele weken geleden kregen we een brief van een andere bouwondernemer dat de week erop zou worden begonnen met de renovatie van de huurwoningen in onze wijk en dat het tot december zal duren en dat we kunnen verwachten dat er lichte overlast te ondervinden zal zijn. Tot nog toe zijn wij nooit de eerste geweest, nee… meestal juist de laatste waar ze beginnen. Maar dit keer natuurlijk niet. Nee, ze stonden die maandag al gelijk om 7 uur op de deurbel te drukken. Prima, prima. Het was al mooi weer dus wij al blij dat we niet in de winter geholpen werden. Echter moest er ruimte bij de ramen zijn in verband met de werkzaamheden. Dus dat betekend een boel spullen verplaatsen op korte termijn.

Maar wat gingen ze doen? De muren frezen, opnieuw voegen en impregneren, dubbele ramen plaatsen, schilderen en eventuele andere opknap werkzaamheden. Het is geen luxe kunststof renovatie, maar dubbele ramen is toch wel fijn.

Uiteindelijk hebben ze de voormuur en schoorsteen gefreesd en gevoegd, de achtermuur alleen maar de zwakke plekken er uit gepeuterd en gevoegd, hokje idem en de boel incl. zijmuur geïmpregneerd. En dan te bedenken dat er op die zijmuur een klimop groeide van de buren. En deze door de buren er in verband met de werkzaamheden vanaf was gehaald. Die muur was echt wel toe aan frees- en voegewerk. Daarnaast voor bij de bovenramen dubbel glas er in gezet en de voorkant geschilderd. Achter hebben ze de boel beneden geschuurd en half geschilderd.

Nu dachten we dat ze afgelopen week het rijtje van woningen achter zouden opknappen met dubbele ramen en het schilderwerk af zouden maken. Maar nee, zo mooi kan het niet zijn hier. Bij navraag bleek het glas op te zijn. *wink wink*

Echter, bij het woonblok achter ons zijn ze gewoon aan het werk. Ze schilderen en zetten er gewoon dubbele ramen in. Mogelijk hebben wij een andere maat ramen en zijn die heeeeeeeeeeel toevallig op. Maar ik vermoed dat de woningcorporatie gewoon de boel niet betaald heeft en de bouwondernemer de boel deels de boel laat. En wie zijn er de dupe? Wij, want je moest wel de boel vrij maken voor de werkzaamheden. Dus in huis zitten we nu al tijden in de rotzooi. Je wordt er werkelijk niet vrolijk van.

En dan moet ik ook nog kwijt dat aan de andere kant van mijn woonplaats, in een aso buurt de huizen wel worden gerenoveerd met… u raadt het vast wel… inderdaad… Kunststof. Wij zitten in een straat die deels wel met kunststof is gerenoveerd, waar wij dus tegenaan kijken… en wij zitten met het “betere” lapwerk. Je zou bijna geneigd zijn de woning compleet aan gort te helpen. Iets met veel water waardoor het hout lekker wegrot.

Mijn voorspelling: Binnen enkele jaar komen ze nog een keer langs en krijgen we wel kunststof… want blijkbaar is er zoveel geld bij de woningcorporatie dat ze alles wel vier keer over doen voor het eindelijk goed is. Ze hebben daarna echter een probleem… want welk geldverkwistende projectje kunnen ze dan nog verzinnen?

Geen opmerkingen: