dinsdag, augustus 25, 2009

Onwetendheid

Vanmorgen kwam mijn moeder met een knipseltje uit het kerkblaadje. Geschreven door de dominee. Waar ik mij verschrikkelijk over verbaasde was dat deze persoon blijkbaar zelf totaal niet weet wat er in haar werkomgeving gebeurt.

Ik zal niet het gehele stuk hier zetten en bepaalde gedeeltes censureren.

Uit de Pastorie
De afgelopen weken waren er weer verschrillende redenen om aan [straatnaam] of elders de vlag uit te hangen. Bij een van die gelegenheden kwam het toevallig zo uit dat onze gasten uit [land] (een achteroom en achternicht) net die dag aankwamen. Een hartelijk onthaal in het voor hen nog onbekende [plaatsnaam]!
Het is een van de gewoontes hier die iedereen die bij ons op bezoek komt aangenaam verrast. De hele straat die meevlagt als er een bijzondere gebeurtenis is, zoals een geboorte, een huwelijk (zoals aan de [straatnaam] op twee opeenvolgende dagen) of welke andere reden dan ook, het is niet alleen een vrolijk gezicht, het is ook een teken van grote betrokkenheid.
Mede daarom is het zo naar dat velen pas de begrafenis van [naam persoon] vernamen dat hij overleden was. Hoewel [naam persoon] niet bij de kerk aangesloten was, was hij wel een mededorpeling. Hij leefde de laatste jaren nogal teruggetrokken, zodat niet eens iedereen aan de [straatnaam] wist dat hij tot enkele weken voor zijn overlijden in zijn huis verbleef. Na een periode in het ziekenhuis en in de [verzorgingshuis] overleed hij op 1 juni en werd nog dezelfde week in besloten kring begraven bij de [kerknaam]. We wensen allen die in hem een naaste missen veel kracht en sterkte toe.
Er zijn in ons dorp meer mensen die geen grote kennissen-en of familiekring om zich heen hebben.
...

Vanaf het stuk Mede daarom gaat het stuk tekst helemaal de fout in. En hiermee laat die dominee toch echt zien dat deze de personen in haar pastorie niet goed kent. Het stuk gaat namelijk over mijn vader. En zelfs de trouwe lezers van deze blog weten dat deze man niet helemaal fris was.
Ze brengt het namelijk alsof het zo zielig is dat de man niet meer mensen op zijn begrafenis had. Nou, dat heeft die man zelf zo gewild. Wij als familie werden bijvoorbeeld al geweerd op zijn begrafenis. Daarnaast mocht niemand het van hem weten. En de mensen die ons kennen, zouden niet eens naar zijn begrafenis toe zijn gegaan omdat ze weten wat voor man het was.

Dat van dat laatste jaren teruggetrokken leven klopt ook geen snars van. Hij was inderdaad niet veel in het dorp. Want tja, hij zat liever in het westen van het land... of nog liever in China. Waar hij allemaal vriendinnetjes had, waar hij dingen mee deed welke ik totaal niet wil weten.

Het was daarnaast ook niet zijn huis. Het huis staat namelijk op de naam van mijn moeder. Het rare in dit land is alleen dat, ook al staat het op je naam, dat wanneer je getrouwd was en het niet goed op papier hebt staan, dat bij een scheiding het huis door de ander nog een halfjaar gebruikt mag worden. Zodat deze de kans heeft om een nieuwe woning te zoeken of de ander er uit te kopen. En hij woonde er dan wel, maar betaalde totaal geen cent aan de kosten. Zo'n lekker figuur was het.

We wensen allen die in hem een naaste missen veel kracht en sterkte toe.? Nou, ik hoop dat er niemand is die hem zal missen. Al vermoed ik dat sommige mensen dit wel doen. De familie betreurd het echter niet. En volgens mij geeft dat al duidelijk aan dat de man dit missen niet waard is. Want familie is toch datgene wat het belangrijkste is in het leven. De mensen waar je juist op moet kunnen bouwen.

Daarnaast had mijn vader familie en kennissen. Maar die interesseerde mijn vader geen moer. Daarom wilde hij ook besloten begraven worden met niemand om zich heen. En waarom hij begraven wilde worden? Ik heb echt geen idee. De man geloofde niet eens. Vandaar dat hij ook niet bij de kerk aangesloten was. Ik verbaas me dan ook hoe het mogelijk is dat deze een begraafplaats daar kreeg. Want die plaats had hij meen ik al 20 jaar geleden ofzo opgekocht. Nou, in die tijd tot aan nu is hij niet bekeerd tot het geloof.

Nee, volgens mij moet je in dit land een hufter zijn. Want dan krijg je alles voor elkaar. En schrijven ze over jou ook nog eens een zielig stukje. Wat ik ook belachelijk vind is dat deze dominee niet eens even de familie heeft aangeschreven om te vragen over het hoe en waarom. Al was het maar om van te voren even te melden dat er een stukje geplaatst werd. Dan hadden we er tenminste nog voor de plaatsing onze mening over kunnen geven, en was het vermoedelijk niet eens geplaatst. Nu kwam dit dus wel even hard aan. Blijkbaar gaan de levende niet meer voor de doden. Jammer, zeer jammer.

Geen opmerkingen: