vrijdag, juli 04, 2008

Winkeltje op de hoek

Mensen die mij wat beter kennen weten wel dat ik veel plezier kan beleven aan schattige aparte games waar vele andere gamers hun neus voor op zouden halen.

Zo kreeg ik een week terug de game Tamagotchi Connexion Corner Shop 2 in handen. De meeste kennen denk ik Tamagotchi wel als zo'n irritant klein spelletje waarbij je een beestje moest opvoeden en die om de zoveel tijd begon te piepen als er iets mis was. Nou, deze game voor de NintendoDS is toch wel anders. Al spelen de Tamagotchi wezentjes wel een grote rol.


Aan het begin kun je kiezen uit drie Tamagotchi wezentjes namelijk Memetchi, Mametchi en Kuchipatchi. Met dat gekozen wezentje moet je vervolgens een winkeltje starten om daarna de binnenkomende klanten gelukkig te maken. Dit doe je door middel van een simulatie spelletje. Zo kun je bijvoorbeeld een taartenbakkerij openen en moet je de taart maken die waarnaar de klant vraagt. Vervolgens word je brouwsel beoordeelt en aan de hand daarvan zie je hoe gelukkig de klant wordt. Vervolgens koopt de klant je product (mits je deze op tijd af kon krijgen, anders is de klant al gevlogen). Ook als deze helemaal mislukt is en krijg je altijd hetzelfde bedrag. Tenzij je zoveel klanten gelukkig hebt gemaakt dat er een prinses langskomt. Als je deze goed geholpen hebt dan zorgt deze ervoor dat je winkeltje een verdieping groter wordt. Waarna je vervolgens iets meer verdient aan je producten. Per winkel doe je eigenlijk steeds hetzelfde, al krijg je wel wat meer optie als je winkel groter wordt, waardoor het ook iets moeilijker wordt.

De gein zit hem juist in de verschillende winkeltjes die ieder hun eigen subgame hebben (al lijken sommige wel iets op elkaar). Waarvan er twaalf zijn. Namelijk: De taartenbakkerij, een sushibar, een bowlingbaan, een hamburgertent, een boetiek, een autoservice, een bloemenwinkel, een kliniek, een concertzaal en een vliegmaatschappij. De rekenaars zullen wel zeggen dat er nu maar 10 winkeltjes zijn... en dat klopt. Er zijn echter nog twee duo-winkeltjes mogelijk, namelijk de sushi-bowling (sushibar en bowlingbaan) en de studio (concertzaal en kliniek). Wat het totaal dus op 12 brengt. Persoonlijk vind ik vooral de kliniek erg leuk... vooral omdat deze in vergelijking met de andere winkeltjes redelijk uitgebreid is en nog voor wat uitdaging zorgt.

Elke klant heeft tevens een klantenkaart waarop kan worden gezien welke winkeltjes deze bezocht hebben. Je hebt er niks aan... maar het geeft de game wel ietsjes meer inhoud. Ook kun je het kamertje waar je Tamagotchi wezentje in woont aanpassen met spulletjes en kun je voedsel kopen voor je wezentje.

Het interessantste aan de game vind ik toch wel de muziek. Het zijn heerlijke vrolijke deuntjes die goed uitgewerkt zijn. Elke winkel heeft zo zijn eigen melodie, maar ook de drie verschillende Tamagotchi's (al kun je die wel voor de andere instellen)hebben zo hun eigen deun. Dit mede door de vrolijke graphics maken het een game die je opvrolijkt.

Toch zijn er ook wat minpunten aan de game. Het is zeer repetatieve gameplay die uiteindelijk gaat vervelen. Daarnaast wordt deze gameplay zeer slecht uitgelegd en leer je het voornamelijk door alles uit te proberen en dus fouten te maken. Een ander punt waar ik me aan ergerde was dat je de tekst binnen een subgame niet kon overslaan. Dit kun je door de rest van de game wel... maar in de subgame van de concertzaal (wat verder wel een leuke game is) zit je bijvoorbeeld gewoon tientallen tellen te wachten voor je wezentjes is uitgepraat en je weer wat kunt doen.

Het is dus zeker geen top titel. Maar waardeer je vrolijke aparte games die totaal nergens over gaan dan is dit zeker een leuke titel voor in de collectie, mits je er niet te veel voor hoeft te betalen (zeg minder dan 15 euro).

Geen opmerkingen: