dinsdag, juli 19, 2005

Kung Fu Hustle

Hieronder een recentie die ik geschreven heb voor Aeon.

Kung Fu Hustle
is een komedie met een flinke portie vechtscènes. Na aanleiding van beeldmateriaal dat op MTV is uitgezonden ben ik deze film gaan kijken. In mijn ogen doet het op MTV uitgezonden beeldmateriaal onder aan de gehele film. De film zit namelijk goed in elkaar. In het begin van de film heb je het gevoel in een Oosterse-Western terecht te komen maar dit slaat al snel om in het gevoel van een wel bekend Gallische dorpje (Astrix) gecombineerd met een gangster sfeer en overgoten met Kung fu en dat alles op een totaal eigen manier. De film zit vol actie en zakt qua tempo op geen enkel moment in elkaar.

Verhaal:
We schrijven de jaren veertig in Shanghai. De tijden zijn gevaarlijk en gangs regeren de straten. De meest beruchte gang is die van de Axes, die angst inboezemt in de harten van eerlijke burgers. Eén jongen, genaamd Sing, kijkt echter met bewondering naar de Axes.

Op een dag, in een achterbuurt aan de rand van de stad, zorgt Sing voor een rel wanneer deze roekeloos zich voordoet als een Axe lid, wat er voor zorgt dat er daadwerkelijk een rel ontstaat tussen de gang leden en de bewoners van deze achterbuurt. De axes zijn er echter niet op voorbereid dat de lieve burgers van deze achterbuurt beschikken over een ongewone en uitgebreide vaardigheid in Kung fu.

Dit is lang niet het gehele verhaal en er zitten best wat verrassende momenten in (naast de enkele voorspellende momenten). Om het verhaal niet te verpesten houd ik het dus op deze korte beschrijving.

Grafisch:
Grafisch zit de film goed in elkaar, maar sommige scènes waren wat te overdreven. Neem bijvoorbeeld het stuk, dat ook op MTV is uitgezonden, waarbij de huisbazin achter Sing aan rent op de manier van Wiley Coyote achter de Roadrunner (de Warner Brothers tekenfilm grappen komen wel vaker in de film naar voren).

Wie de effecten in de Matrix goed vond zal waarschijnlijk ook kunnen genieten van die van Kung Fu Hustle. Niet verwonderlijk aangezien Yuen Woo-ping (Matrix, Kill Bill, Danny the Dog) ook in deze film de actie-regisseur was. In Kung Fu Hustle wordt er alleen een schepje bovenop gedaan. Zowel in de vechtscènes als in de special effects momenten (bijvoorbeeld het oproepen van zwaarden doormiddel van een chinees snaarinstrument of het splijten van een speer in de lengte). Dit is allemaal erg goed uitgewerkt en het verhoogt de Chinese sfeer van de film op een positieve manier.

Geluid:
Kung Fu Hustle is een Hong Kong productie en speelt zich af in Shanghai. Chinese muzikale klanken horen er dus bij en komen ook in ruime mate voor in de film. Het is niet ergerlijk en heeft een positief effect op de sfeer. Er is niet alleen goed nagedacht over de muziek maar ook over de andere geluiden in de film, bijvoorbeeld tijdens een groot gevecht het gebruik van flipperkast geluiden. Klinkt misschien stom maar in de film komt het erg goed naar voren. Vooral omdat dit de onderliggende grap verduidelijkt.

Conclusie:
Als je genoten hebt van de Matrix, dol bent op Chinese vechtfilms en kunt genieten van flauwe grappen dan is deze film zeker de moeite waard om te kijken. Verwacht een film die vol zit van actie en op geen enkel moment qua tempo in elkaar zakt.

Film informatie:
Acteurs : Stephen Chow , Yuen Wah , Yuen Qiu , Leung Siu Lung , Huang Sheng Yi , Feng Xiao Gang , Chan Kwok Kwan
Regisseur: Stephen Chow
Productie: Stephen Chow, Chui Po Chu, Jeff Lau
Website: http://www.kungfuhustle.com/

2 opmerkingen:

Anoniem zei

KLinkt goed Ys :D

Ysgrublaidd zei

Is ook goed Aurianne.