maandag, april 10, 2017

Wetenschappelijke parels

Wetenschap is een apart wezen. Aan de ene kant kan in het verleden opgedane kennis lange tijd als waar worden aangezien, om vervolgens totaal onder geschoffeld te worden door nieuw opgedane kennis. Want iets is waar tot het tegendeel bewezen wordt. Het is dus aan de ene kant zeer conservatief en aan de andere kant zoekende naar vernieuwing. Dit komt doordat wetenschap wordt beoefend door zeer uiteenlopende personen. De ene blijft hangen in oude gewoontes, waar de ander juist vraagtekens zet bij het oude. Daarnaast beslaat wetenschap een zeer ruim veld. Waardoor het moeilijk (of kan ik beter zeggen: onmogelijk) is om het hele veld te overzien. Oftewel: Je kunt door de bomen het bos niet meer zien. Het is dan ook interessant om te lezen wat anderen op dit moment als het belangrijkste wetenschappelijk nieuws zien. In het boek Wetenschappelijke parels presenteert Edge.org een verzameling van antwoorden die 193 'briljante geesten' hebben gegeven op de vraag: Wat beschouw jij als het interessantste recente [wetenschappelijke] nieuws en waarom is het belangrijk?

Kind van mijn generatie

Wetenschappelijke parelsMijn opa was een man die veel las en zich interesseerde in wetenschappelijke onderwerpen als de prehistorie, astronomie etc. Maar het was ook een man die al op leeftijd was en niet altijd meer mee kon in nieuwe kennis die in de wetenschap werd opgedaan. Ik was zelf toen ook al geïnteresseerd in dergelijke onderwerpen en las voldoende over nieuwe ontwikkelingen dat we af en toe harde discussies hadden (zover je het hard kon noemen tussen een kind en zijn opa). Maar hij kwam uit een generatie die redelijk veel technologieën heeft zien ontstaan en/of zag groeien die nu de normaalste zaak van de wereld zijn. Neem bijvoorbeeld de opkomst van de televisie, de landing op de maan, de eerste pacemakers, de komst van mobiele telefoons en de eerste computers. Dus je had als kind daar wel respect voor.

Bij de huidige jeugd is het weer totaal anders. Ze groeien op met de huidige technologieën en kunnen zich amper voorstellen hoe het vroeger was. Geef een kind die de Playstation 4 en/of de XboxOne gewend is de eerste Nintendo spelcomputer (NES) en ze weten amper wat ze er mee moeten doen. Smartphones zijn de normaalste zaak van de wereld (ik weet nog dat de eerste draagbare telefoons op de consumenten markt kwamen). CD's zijn verleden tijd, alles gaat nu digitaal.

En mijn generatie zit daar precies tussen in te jongleren. Wij zijn de generatie die opgegroeid is met tekenfilmseries de hele zaterdag- en zondagmorgen, de opkomst van de game industrie en de opkomst van de digitale evolutie. En in mijn hoofd speelde heel wat opgedane kennis op tijdens het lezen van Wetenschappelijke parels.

Dr. Seuss

Om maar gelijk in huis te vallen. Ik dacht bij meerdere antwoorden direct aan Dr. Seuss. Of beter gezegd aan bepaalde verhalen geschreven door Dr. Seuss. Want al is de doelgroep van deze voorleesboeken de kleintjes onder ons. Toch zit het vol met wijsheden. Zo spreken enkele antwoorden over het universum en het microversum. Tja, dan dwalen mijn gedachten al snel naar Horton Hears A Who! Een ander antwoord sprak over het consumptie gedrag van de mens en dan kom je al snel uit bij The Lorax. En als je bedenkt dat deze boeken geschreven zijn in respectievelijk 1945 en 1971, dan krijg je toch een gevoel van: de wetenschap is zo snel nog niet.

Maar naast Dr. Seuss kwamen er ook beelden voorbij van de tekenfilmserie Er was eens... (De mens, De ruimte, Het leven). Een zeer interessante tekenfilmserie die kinderen op een leuke manier wegwijs maakt in de wetenschap. Zowel over wie wij zijn, als waar wij zijn in het universum als wel in de geschiedenis. En daar ging Wetenschappelijke parels hoofdzakelijk ook over. Dus mocht je van mijn generatie zijn en/of de tekenfilm serie kennen, dan is dit boek een leuke opvolger om kennis van de huidige stand van zaken op te doen.

Opbouw

Het boek zit prima in elkaar. Antwoorden die aan elkaar verwant zijn, zitten vlak bij elkaar. En de enkele antwoorden die ingaan op meerdere onderwerpen zitten pas in het boek na dat er over deze onderwerpen al eerder is gesproken. Hierdoor groei je met het boek mee in de onderwerpen.

De antwoorden zijn niet extreem lang een enkeling niet meer dan een halve bladzijde beslaan tot een enkeling die vier bladzijden gebruiken. De meeste zitten zo rond de 2 á 3 bladzijden. Aan de ene kant is dit prettig. Want anders was het boek wel erg dik geworden met 193 antwoorden. Maar aan de andere kant had ik als lezer af en toe wel het gevoel van: Hier had ik wel een uitvoeriger antwoord willen hebben.

Daarnaast lijken sommige antwoorden erg op elkaar. Waardoor je af en toe over precies hetzelfde leest. Soms is dat wel prettig. Vooral als je eerst een antwoord leest die met veel wetenschappelijke termen is geschreven en die vervolgens wordt opgevolgd door een antwoord die in simpelere bewoording het onderwerp heel duidelijk uitlegt. Maar het geeft ook een gevoel van: Oké, dat lazen we net ook al. Dus wat is de meerwaarde van dit antwoord?

'Briljante geesten'

Een ander punt wat ik wil aanhalen is de keuze van de personen die antwoord gaven. Die door het boek zelf worden aangegeven als 'Briljante geesten'. De meerderheid hiervan is Amerikaans. Nu is dat niet altijd even erg, maar af en toe waren de antwoorden wel erg Amerikaans. Of werd er voornamelijk gesproken over onderzoeksresultaten uit Amerika. Waardoor ik als Europeaan (of liever gezegd Wereldburger) me niet aangesproken voelde. Nu snap ik dat Edge.com van origine Amerikaans is, maar wetenschap is wereldwijd. En verschillende culturen kunnen een andere kijk hebben op wetenschap.

Verder vroeg ik me af waarom bepaalde personen überhaupt een antwoord geplaatst kregen. Bijvoorbeeld bij een naam als Peter Gabriel (singer-songwriter, musicus, mensenrechtenactivist) krijg ik niet echt het gevoel te maken te hebben met een briljante geest binnen de wetenschap. Zijn antwoord was dik in orde, daar niet van. Maar mijn gevoel zegt me: Die persoon is niet werkzaam in een wetenschappelijke tak dus wat weet hij er nu precies van? Daarvoor in de plaats hadden er denk ik genoeg andere namen een antwoord kunnen plaatsen die wel vooraanstaand zijn in de wetenschappelijke wereld. Dat had voor mij een meerwaarde gecreëerd.

Wat is nu waar?

Uiteindelijk is het een mooie bundel geworden met wetenschappelijk nieuws van de laatste jaren. Wat de antwoorden betreft kun je het er mee eens zijn of niet over de vraag of al deze voorbeelden behoren tot het meest interessante wetenschappelijk nieuws. En of deze in de toekomst ook daadwerkelijk als belangrijk gezien zullen worden. Want zoals ik in de intro al schreef: Wetenschap is een apart wezen. Zo kan de kennis nu als waar worden aangezien, maar wie weet komt één van de volgende generaties er achter dat er niks van klopt.

Het is in ieder geval op dit moment interessant om te lezen en het geeft je een andere kijk op de huidige wereld. Je zou het zelfs inspirerend kunnen noemen. Want uiteindelijk heeft de mensheid al heel wat bereikt op al die verschillende gebieden die binnen de wetenschap vallen. En elke ontdekking roept weer nieuwe vragen op om te onderzoeken. Voorlopig is de mensheid nog wel even bezig met de zoektocht naar wat die 42 nou betekent in het antwoord op de ultieme vraag over het Leven, het Universum, en Alles.

Conclusie

Indien je wilt weten wat op dit moment door 193 personen gezien wordt als het meest interessante nieuws op het gebied van wetenschap, dan is Wetenschappelijke parels een inspirerend boek om te lezen. Je krijgt hierbij een kijkje in uiteenlopende wetenschappelijke gebieden. Sommige stukken tekst zijn op een simpele manier verwoord, anderen bevatten meer wetenschappelijke bewoordingen. Maar iemand die al geïnteresseerd is in wetenschap kan hier best mee omgaan. Toch voelt de wetenschap als traag aan als je terugkijkt naar oude tekenfilmseries en kinderboeken. Nu ben ik wel benieuwd of huidige tekenfilmseries/kinderboeken ook al een kijkje geven in toekomstige wetenschappelijke bevindingen. Misschien is dat wel de moeite waard om te onderzoeken.

Informatie

  • ISBN: 978 94 9249 315 6
  • E-Book: 978 94 9249 321 7
  • Uitgeverij: Maven Publishing
  • Vorm: Paperback
  • Pagina’s: 528
  • Prijs: € 22,50

Geen opmerkingen: