maandag, oktober 17, 2016

Hoe moeilijk kan het zijn?


Over de dag heen gebruikt de hedendaagse mens, direct of indirect, aardig wat producten en diensten. En lang niet alle producten en diensten zijn subliem ontworpen. Genoeg voer om over te klagen dus. Iets soortgelijks moet Jasper van Kuijk op een gegeven moment ook gedacht hebben. En wat doe je dan als cabaretier, columnist en universitair docent aan de faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU delft? Juist ja, je gaat er over schrijven.

Hoe moeilijk kan het zijnAllereerst even snel een Architectuurrecensie (lees vooral het boek als je niet begrijpt wat hiermee bedoelt wordt). Het boek heeft een handzaam formaatje. Geen zware pil dus. Telt 175 bladzijden incl. inhoudsopgave en register. De omslag is wat fel aan de ogen. In de kleuren blauw (achtergrond) en geel en wit (tekst) en de tekst staat op de voorkant op de kop. Leuk verzonnen voor een boek dat gaat over ontwerpfouten. Want functioneel is het qua gebruik niet.

Ten tweede de portiegrootte. Als lezer krijg je 76 onderwerpen voorgeschoteld, die elk 2 pagina's beslaan. Een ruim aanbod in hap klare brokken. Maar om even in de voedseltermen te blijven: De maag vraagt soms om meer. Niet dat de tekst niet mooi afgerond is. Maar omdat er, voor mijn gevoel, veel meer over te vertellen valt.

Uiteindelijk blijft het boek een bundel van columns die, gelukkig, geschreven zijn met een dikke laag humor. Met herkenbare voorbeelden van ontwerpfouten in hedendaagse producten en diensten. Maar persoonlijk mis ik een beetje de leermomentjes. Goed, Kuijk komt wel met idee├źn over hoe het beter kan. Maar die zijn mijn inziens zo voor de hand liggend dat het alleen maar lachwekkender wordt dat ontwerpers zulke fouten (blijven) maken. Maar dat je er als lezer echt daadwerkelijk iets van leert? Nee.

Maar ondanks dat blijft het een alleraardigst boekje om eens te lezen. Heel herkenbare onderwerpen. Luchtig met humor gebracht. En dat in hap klare brokken, zodat je per onderwerp niet al te veel tijd kwijt bent. Dus als je geregeld even een paar minuutjes moet doden en niet al te zware kost voorgeschoteld wil krijgen, dan kan ik dit boek wel aanbevelen. En als je meer tijd hebt en gewoon snel een boek uit wilt lezen, ja, dan ook. Maar als je echt iets over product ontwerpen wilt leren, verwacht er dan niet te veel van, maar lees er tussen de studieboeken door toch even in. Wie weet pik je toch wat irritatie op die mogelijke toekomstige ontwerpen van jouw hand kunnen hebben en denk je twee keer goed na voor je het ontwerp de wereld in stuurt.

  • ISBN: 978 9492 4930 95
  • Auteur: Jasper van Kuijk
  • Uitgever: Maven Publishing
  • Vorm: Paperback
  • Aantal pagina's: 173

Geen opmerkingen: