maandag, november 15, 2010

Rijkosten

Het is alweer bijna 10 jaar geleden dat ik mijn laatste stempeltje op mijn rijbewijs haalde, en dan word je er door het RDW weer aan herinnert dat je je rijbewijs moet verlengen. Als je alleen A of B hebt is er niks aan de hand natuurlijk, maar met C en CE erbij moet ook deze jonge man op voor keuring.

Echter om die keuring te laten plaats vinden moet je eerst wat papieren ophalen bij de Gemeente. Namelijk de eigen verklaring CDE. In de brief die voor die tijd krijgt staat dat het 25,30 euro kost. Dan denk je bij jezelf: dat moeten behoorlijk wat papieren zijn dan. Maar niets is minder waar. Wat je krijgt is 1 invulformulier, een envelop (waar je zelf nog een postzegel op moet plakken) en een brief met adressen om je te laten keuren. Dat is alles. Werkelijk… moet dat nu echt zo duur zijn dan?

Vervolgens bel ik de dichtbij zijnde keuringsarts. Nu wist ik dat een dergelijke keuring landelijk zo rond de 88 euro is ingesteld, dus bij navraag viel het me mee dat het 50 euro koste. Toch blijft ook dat een behoorlijk bedrag, en dan is het na invullen van dat ene formulier nog niet eens zeker of je rijbewijs op C en CE wordt verlengt.

Eén voordeel van de keuring is wel dat je meteen ook weet of je wel of geen suiker hebt, of je nieren goed zijn en of je bloeddruk oké is. Nou, ik heb dus geen suiker, mijn nieren zijn goed en mijn bloeddruk was in orde. Jeeeeeeeeej, ik ben op die punten in ieder geval gezond. Mijn ogen waren zelfs met bril op net kantje boord. De kans is dus in ieder geval groot dat ik mijn rijbewijs incl. C en CE kan gaan verlengen. Al is het nog wel even wachten op de uitslag van het CBR welke ik nodig heb om bij de Gemeente de aanvraag te doen.

De enige kosten die ik nu nog moet maken voor het verlengen van mijn rijbewijs zijn de kosten van pasfoto’s en het rijbewijs zelf. Kosten van het rijbewijs ligt op 38 euro. Dus dat wordt nog een behoorlijke hap uit mijn portemonnee. Gelukkig kan ik er dan weer 10 jaar mee vooruit.

Althans als ik niet beroepsmatig als chauffeur aan de slag wil gaan. Want het CCV-B (Chauffeursdiploma) is niet meer geldig. Daarvoor in de plaats is er de code 95 (vakbekwaamheid) op het rijbewijs gekomen.  Dit betekent dat je iedere 5 jaar minimaal 35 uur nascholing moet volgen bij daarvoor gecertificeerde instanties, wat behoorlijk duur is. Plus je moet dan ook om de 5 jaar je rijbewijs vernieuwen. In vergelijking met het kostenplaatje daarvan zijn mijn huidige gemaakte kosten een schijntje. Gelukkig heb ik die code 95 niet nodig zolang ik niet als beroepschauffeur aan het werk ga. Maar met het CCV-B mocht ik dat wel en dat heeft destijds ook geld gekost. Stomme nieuwe regeltjes die alleen maar geld kosten (bleh).

Geen opmerkingen: