zondag, november 12, 2006

100.000 PS3 on the wall

Vanochtend in Japan was het zover. De langverwachte Playstation 3-spelconsole van Sony is gelanceerd. Vanwege productieproblemen waren er voor het hele land slechts 100.000 apparaten beschikbaar. De liefhebbers stonden wederom uren voordat de winkels om 7 uur opengingen in lange rijen. Omdat het aantal mensen in de rij vaak aanmerkelijk groter was dan het aantal beschikbare PS3's, organiseerden veel winkels een loterij om de beschikbare consoles te verdelen (je moet toch wat verzinnen). Belangstellenden konden daarom tussen 9 en 10 uur een lot halen. De winnaars konden vanaf 11 uur hun spelcomputer kopen. Bij Bic Camera, een grote elektronicazaak in Tokio, stonden vrijdagavond al 200 mensen met spanning te wachten. Het personeel verbood echter om eerder dan twee uur voor de start van de verkoop in de rij te gaan staan, wat dus tot gevolg had dat de menigte verhuisde naar de overkant van de straat. Toen de deuren eindelijk opengingen begonnen de klanten zo hard naar voren te dringen dat personeelsleden met megafoons de mensen aanmaanden op te houden met duwen en waarschuwden dat de verkoop meteen zou worden stopgezet als er gewonden zouden vallen.

De kans was groot dat alle winkels zaterdagochtend uitverkocht waren, maar Sony kon dat nog niet bevestigen, omdat deze informatie pas over een paar dagen beschikbaar zal zijn. Dit zeer enthousiaste ontvangst wil nog niet betekenen dat de PS3 een succes zal worden. Sony heeft zich als doel gesteld om in maart volgend jaar 6 miljoen apparaten geproduceerd te hebben, maar door de productieproblemen is het onzeker of dat aantal wel gehaald wordt.

Ik hoop toch echt dat de Nintendo Wii bij de launch meer verkoopt. Maar goed, de kans is dan ook groot dat deze meer units beschikbaar heeft. Gelukkig komt de Nintendo Wii hier, in tegenstelling tot Japan, enkele maanden eerder uit dan de PS3. Of ik de PS3 al in het begin van zijn levenscycles zal komen is nog de vraag. De prijs vind ik nogal hoog en de games zijn bij de launch nog redelijk karig. Toch bonkt mijn game-hart harder bij het zien van het apparaatje. Dus mocht iemand geld te veel hebben, ik heb nog wel een bankrekening waar flink wat geld op mag worden gestort.

Geen opmerkingen: