vrijdag, november 16, 2018

Best of Quest

IMG_9802Het is alweer 15 jaar geleden dat het maandblad Quest voor het eerst werd uitgegeven. Ik was toen al volwassen en heb het dus bewust mee mogen maken dat dit blad in de schappen kwam te liggen. Een nieuw tijdschrift met allemaal interessante wetenswaardigheden. Echt wat voor mij. Dus kocht ik trouw elke maand de nieuwe uitgave naast de bladen National Geographic, Kijk en Power Unlimited (totaal ander blad, maar voor mij ook vaste prik). En later kwam daar het blad Know How nog bij. Om te vieren dat Quest al zoveel jaren bestaat brengt uitgeverij Maven Publishing in samenwerking met Quest een Best of Quest uit. 75 hoogtepunten die in deze jaren uitgegeven zijn en hoe deze tot stand zijn gekomen. Is deze bundel echter voor de doorgewinterde fan interessant of is het meer voor de nieuwkomers een leuk kijkje in de historie van Quest?

Hiep Hiep Hoera

Van harte gefeliciteerd Quest met het 15-jarige bestaan. En ik hoop werkelijk dat dit blad nog heeeeeel veeeeeel jaartjes door blijft gaan. Zelfs al koop ik op dit moment het blad niet, in de toekomst hoop ik gewoon weer één van jullie vaste lezers te worden. Want het is, naar mijn mening, één van de betere bladen op de Nederlandse markt.

Met elke maand meerdere interessante onderwerpen die luchtig en vermakelijk worden opgediend aan de lezers. Maar dat niet alleen. Nee, het is ook nog wetenschappelijk onderbouwd. De lezer wordt niet alleen vermaakt, maar kan er ook nog wat van opsteken. In die 15 jaar zijn er al heel wat onderwerpen langsgekomen die voortkomen uit thema's als bijvoorbeeld Psychologie, Geschiedenis, Technologie, Sport en Voeding. Het is een wonder dat Quest na al die jaren nog steeds elke maand met frisse nieuwe onderwerpen aan kan komen zetten.

Oudgediende

Al vanaf het begin las ik de Quest elke maand volledig door. Maar ik moet bekennen dat ik er de laatste jaren (jammer genoeg) mee ben opgehouden. Ik merkte dat ik er door tijdgebrek niet meer aan toe kwam. Het blad werd wel elke maand gekocht (en ik ben er ook enkele jaren abonnee van geweest), maar op het laatst bleef het blad in zijn plasticje zitten. Lang dacht ik: "Ik kom er ooit wel een keer aan toe." Echter het aantal Quests stapelde zich steeds meer op. Dus toen ik financieel wat krapper kwam te zitten gingen de Quest en de Know How van de kooplijst af (National Geographic werd door meer mensen in het huishouden gelezen en de PU zit haast vast gespijkerd in mijn aankoopgedrag).

IMG_9802

Zo nu en dan koop ik er nog wel eens een uitgave, maar het is op het moment geen vaste prik meer. Jammer, want het blad is al vanaf het eerste moment een zeer interessant blad. Dat ook nog eens zeer goed in elkaar zit. Met onderwerpen die goed gekozen en vermakelijk geschreven zijn en ook van mooi beeld materiaal zijn voorzien. Ik vind het dan ook nog steeds spijtig dat ik er niet voldoende tijd voor weet te vinden om het blad te lezen. Mijn prioriteiten liggen de laatste jaren gewoon op andere vlakken (Sorry Quest).

Compilatie

Met Best of Quest krijgt de lezer de hoogtepunten voorgeschoteld van 15 jaar Quest. Niet alleen van het hoofdblad, maar ook van de drie spin-offs. Oftewel Quest Psychologie, Quest Historie en Quest Junior. Dus mocht je alleen maar het hoofdblad hebben gelezen, dan zitten er ook artikelen tussen die nieuw zullen zijn. Alleen de trouwe lezer van alle bladen zal elk hoogtepunt herkennen.

Aan de variatie zal het dan ook zeker niet liggen. Zoals de trouwe lezer al wel gewend is van Quest worden er vele smaken aan de lezer opgediend. Hooguit kun je aankaarten dat de gekozen onderwerpen in deze compilatie niet per se de beste hoogtepunten zijn. Want uiteindelijk zijn het de hoogtepunten die door de redactie van Quest als beste naar voren zijn geschoven. En dat is heel persoonlijk.

Niet elk onderwerp zal elke lezer dus aanspreken. Gelukkig is er een ruim aanbod aan onderwerpen, verspreid over meer dan 300 bladzijden. Dus de kans is groot dat er zeker onderwerpen zijn die wel in de smaak zullen vallen. En zo niet: Ga dan eens ernstig met jezelf in conclaaf.

Persoonlijke noot

Tussen de artikelen door zitten de persoonlijke noten. Los staande pagina's steeds geschreven door één van de verschillende Quest redacteuren. Hierin vertellen ze bijvoorbeeld kort wat de aanleiding was om het daaropvolgende artikel te schrijven en hoe het artikel tot stand kwam. Erg leuk zo'n kijkje achter de schermen. Dat vind je normaal gesproken niet terug in de Quest. Dat maakt zo'n Best of ook voor de doorgewinterde Quest lezer net iets meer de moeite waard. Al zit er hier en daar wel een verdrietig berichtje tussen waar zelfs de Klipdas weinig aan kan veranderen.

De formule van Quest werkt in ieder geval en is in al die jaren amper veranderd. Dat laat maar eens zien dat de Quest vanaf het begin al geweldig in elkaar zat. Nou ja, het nul nummer was blijkbaar zo slecht dat van 3000 exemplaren de meeste zijn vernietigd. Toch is Quest zo aardig om één artikel uit dit nummer toe te voegen aan deze Best of. En ja, het is maar goed dat de redacteuren destijds in zagen dat er een betere weg ingeslagen moest worden.

Fan service of newbie lokkertje?

Als oudgediende heb ik erg genoten van deze compilatie. Aan de ene kant herkende ik meerdere artikelen en dat gaf een "oh ja" moment. Aan de andere kant waren er genoeg artikelen die ik nog nooit gelezen had. Want van de spin-offs heb ik niks gelezen. Voor iemand die deze wel heeft gelezen, naast de gewone Quest, is er weinig nieuws onder de zon. Ja, de persoonlijke noten. Maar of dat voldoende is moet je als koper zelf beslissen.

Voor de mensen die Quest nog nooit hebben gelezen of heel weinig is het een mooie verzameling van top artikelen, waar je zeker plezier uit zult halen (en hopelijk ook nieuwe kennis). Het is een mooi kijkje in de geschiedenis van het maandblad Quest en hopelijk een duwtje in de rug om het blad zelf te gaan lezen. Hetgeen ik zeker kan aanraden.

Conclusie

Ben je nog niet bekent met Quest dan is Best of Quest een mooie instapper. Het laat zien waar Quest goed in is, namelijk zeer interessante en vermakelijke artikelen schrijven over wetenschappelijke wetenswaardigheden. Ben je echter iemand die Quest van voor tot achter kent en ook zeer bekent bent met de spin-offs, dan is Best of Quest alleen maar een compilatie van artikelen die je al gelezen hebt. Het weinige dat je dan nog over de streep zou kunnen trekken zijn de persoonlijke noten van de redacteuren die deze, meer dan 300 bladzijden tellende, bundel te bieden heeft.

Informatie

  • ISBN: 978 94 9249 360 6
  • Uitgeverij: Maven Publishing
  • Auteur: Redactie Quest
  • Vorm: Paperback
  • Pagina’s: 319
  • Prijs: paperback € 15,95

Geen opmerkingen: